Merkuriuksen ylikulku

Merkuriuksen ylikulku toukokuussa 2003. Merkurius on
Auringon kiekon alaosassa. Lähellä keskustaa oleva tumma
piste on auringonpilkku. Kuva Tapio Lahtinen.
Toukokuun 9 päivänä pitäisi sään olla selkeä, tyyni ja lämmin. Erityisesti tähtiharrastajat toivovat selkeää iltapäivää, sillä silloin nähdään Merkuriuksen ylikulku. Kyseessä on niin harvinainen tapahtuma, että seuraava mahdollisesti nähtävä ylikulku tapahtuu vasta toukokuussa 2049.

Ylikulku tarkoittaa sitä, että Merkurius näyttää kulkevan Auringon editse ja silloin se on näkyvissä pienenä täplänä Auringon pintaa vasten.  Paljain silmin Merkuriusta ei kuitenkaan näe, vaan havaintovälineenä täytyy käyttää vähintään kiikaria mutta mieluummin kaukoputkea.

Ylikulku alkaa Tampereella kello 14.11.56 ja päättyy 21.40.38. Muualla Suomessa ylikulun tarkka aika vaihtelee muutamia sekunteja ja osassa maata, leveällä vyöhykkeellä Hämeenlinnan kaakkoispuolella auringonlaskun päättää ylikulun näkymisen.

Tampereen Ursa järjestään yleisölle tarkoitetun ylikulkunäytöksen 9.5.2016. Tähtitornin ovet avataan kello 13.30 ja suljetaan kello 22.00. Näytöksellä on säävaraus, pilvisellä säällä sitä ei järjestetä. Näytösmaksut ovat tavanomaiset 5 euroa aikuisilta, 2 euroa 7–17-vuotiailta ja alle 7-vuotiaat pääsevät vanhempiensa mukana ilmaiseksi. Tampereen Ursan jäsenet pääsevät myös ilmaiseksi ylikulkua katsomaan.

Tarkemmin ylikulusta kerrotaan Kari A. Kuuren Avaruusmagasiini blogissa artikkelissa ”Merkuriuksen ylikulku tapahtuu toukokuun alkupuolella”
http://avaruusmagasiini.blogspot.fi/2016/03/merkuriuksen-ylikulku-taphtuu-toukokuun.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti